Over mij, Yldau Dijkstra

Over mij, Yldau Dijkstra

Bewegen, sport en spel waren in mijn jeugd en zijn nog steeds een passie. Ik deed de opleiding fysiotherapie(1991) en de studie bewegingswetenschappen (1996). Hierna ben ik parttime als fysiotherapeut gaan werken, eerst in loondienst, vanaf 2005 zelfstandig. Hier heb ik vanaf 2005 ook acupunctuur aan toegevoegd.

Via een Qi Gong docent kwam ik in contact met de lichaamswerk methode Trager (2007) . Een methode die het makkelijke, moeiteloze en van nature vrije bewegen herleert. Daar raakte ik verder geïnteresseerd in het gevoel in de beweging, de variatie, de veelzijdigheid, de moeiteloosheid en hoe je ontspannen kunt bewegen, zonder al te veel energie te verbruiken. Zeer toepasbaar in de sport en het werk. Door de manier van werken, met milde en ondersteunende aanraking, worden natuurlijke reflexen weer wakker. Wat tot meer beweegruimte en veerkracht kan leiden! Tegelijkertijd werd ik me ook bewust, door al het aandachtige bewegen, dat we eigenlijk al bewegend of (schijnbaar) stilstaand een verhaal uitdrukken over ons leven. Er volgden enkele jaren waarin ik me geregeld met systemisch lichaamswerk bezighield. In dit werk wordt voelbaar en zichtbaar gemaakt welke oude emotionele wonden en emotionele verstrikkingen nog van grote invloed op ons zijn. Door daar met respectvolle aandacht naar te kijken, er nieuw licht op te werpen en er positieve aandacht aan te geven, kan dit alsnog helen. Zolang we het ons niet bewust zijn, worden we vaak nog aangestuurd en ‘bewogen’ door onze oude reactiepatronen. Het hielp ons ooit overleven, maar belemmert ons in ons huidige leven om er voluit van te kunnen genieten. Als we het doorkrijgen wanneer en onder welke omstandigheden deze ‘oude programma’s aangaan, wordt het al een stuk makkelijker.

Vanaf 2015 heb ik mij verder verdiept in de meridiaan-kleurentherapie, waarbij kleine stukjes gekleurde zijde op acupunctuurpunten wordt geplakt. Een mooie, kleurrijke extra manier om cliënten te ondersteunen.
Verder heb ik mij nog enige tijd met oa. NLP bezig gehouden en met name voor mijzelf ervaring opgedaan met craniosacraal therapie en innerlijk kind werk.
Ik beweeg, speel en sport nog steeds graag, waarbij ik de laatste jaren juist ook de stille, meditatieve, kleine bewegingen en het laten opkomen van de beweging uit de diepste grond interessant vind. We zijn gewend aan heel doelbewust bewegen, het moet ergens naar toe nietwaar…Maar hoe is het als zonder tussenkomst van een mentaal gesteld doel moeiteloos een beweging opkomt die precies past? Het voelen van dieperliggende energiestromen en structuren (die een eigen ultrasubtiele dynamiek hebben) kan ook tot gevolg hebben dat er meer uitgelijndheid en symmetrie komt. Om dan met deze uitgelijndheid weer in de grotere en krachtigere bewegingen verder te gaan verkennen levert elke keer weer verrassende nieuwe inzichten op.

In 2015/2016 heb ik de nascholing Medische Basis kennis gedaan en voldoe daarmee aan de zogeheten PLATO eindtermen. Ik ben lid van de acupunctuur beroepsvereniging NVA. Hierdoor kunnen behandelingen vanuit de aanvullende verzekering gedeeltelijk vergoed worden.

Naast mijn praktijkwerk maak ik beweegprogramma’s voor (kwetsbare) senioren, die ik met een collega in projecten in heel Nederland uitzet en begeleid.