Bewegingsrevalidatie

Bewegingsrevalidatie

Ik werk met name gericht op het herstel van het gevoel in bewegen en het natuurlijke en vrije bewegen. Onder andere doe ik dit met inzichten uit het Trager lichaamswerk.
Milton Trager was een Amerikaanse arts (1909-1997) die zich vanuit zijn jonge jaren als bokser en acrobaat tot ‘beweegkunstenaar’ ontwikkelde. Hij had een natuurlijk talent voor het invoelen en weer in beweging brengen van mensen met een breed scala aan bewegingsklachten. Hij noemde zijn therapievorm hereducatie van het bewegings- en zenuwstelsel. Gebruik makend van beweegreflexen en hele specifieke milde, vloeiende, golvende bewegingen worden spanningspatronen doorbroken. De onderliggende vrije en natuurlijke beweging wordt wakker gemaakt. Het heeft invloed op lichaam en geest, dat als één geheel wordt beschouwd.

Je ervaart hoe gemakkelijk, vrij en licht bewegen kan zijn en krijgt een heel ander, (ver)nieuw(d) bewegingsgevoel. Je komt er ook van tot rust. Het is een hele aangename en comfortabele therapievorm, die ook voor mij als therapeut weinig belasting geeft. Er wordt veel gewerkt met het principe ‘gewicht’. Als je echt spanning loslaat uit te aangespannen delen van je lichaam, komt er voor de therapeut meer voelbaar gewicht in je lichaam. Je ervaart dit zelf ook als meer met je hele lichaamsoppervlak op tafel liggen. Je kunt je dan makkelijker laten dragen en bewegen. Zonder dat dit tot ínnerlijke slapte leidt. Onderspanning of krachteloosheid wordt met het subtiel stimuleren van reflexen weer in balans gebracht. Er treedt ook een verbetering op van de aandacht en het gevoel dat je hebt in je lichaam en het werk heeft daarmee zeker ook meditatieve kenmerken.

Trager lichaamswerk is opgebouwd uit een serie actieve oefeningen die mentastics (van: mental gymnastics) worden genoemd en tafelwerk. Op tafel word je bewogen op soepele wijze en beweeg je samen. Na afloop van de sessie kijken we samen wat je zelf voor alledag zou kunnen herhalen en waar je zelf verder kunt gaan met verkennen van het bewegen. Trager heeft een grote verbondenheid met de meer ronde en verbonden beweegvormen die in Azie in allerlei vormen van Qi Gong worden toegepast. Een Qi Gong meester die een sessie ontving van Milton Trager omschreef zijn ervaring als ‘dancing on a cloud’. Het logo van Trager is sindsdien het Chinese teken hiervoor.
Een andere methode waar ik sinds kort mee bezig ben is de Cortical Field Reeducation. Elementen hiervan breng ik reeds in in mijn behandelingen.