Bewegingstherapie en revalidatie

Bewegingstherapie en revalidatie

Vrij, gemakkelijk en ontspannen bewegen, wie wil het niet! Door pijn, vermoeidheid, ziekte of stress kun je worden belemmerd in je natuurlijke vrije bewegen. Dat ziet er voor iedereen weer anders uit. De één sport graag veel, de ander wil lekker kunnen wandelen of zich kunnen uitleven in huis of tuin. Of je wilt revalideren van een (ernstige) ziekte en zoeken naar manieren om toch in beweging te zijn. Met name geïnspireerd door Trager therapie werk ik graag samen met je aan het herstel van jouw bewegen.

Milton Trager was een Amerikaanse arts (1909-1997) die zich vanuit zijn jonge jaren als bokser en acrobaat tot ‘beweegkunstenaar’ ontwikkelde. Hij had een natuurlijk talent voor het invoelen en weer in beweging brengen van mensen met verschillende (ernstige) klachten. Zoals bijvoorbeeld Parkinson, aangeboren of niet aangeboren hersenletsel, rug- en nekklachten, schouderproblemen etc. Hij noemde zijn therapievorm hereducatie van het bewegings- en zenuwstelsel. Gebruik makend van reflexen en milde, vloeiende, bewegingen worden spanningspatronen doorbroken. En zo kan het vrije bewegen daaronder weer wakker worden gemaakt. Het heeft invloed op lichaam en geest, dat als één geheel wordt beschouwd. Daarnaast put ik uit andere therapievormen, zoals Cortical Field Reeducation, een vorm van Feldenkrais. Dit is ook gericht op bewustwording en herstel van het vrije en aangeboren bewegen. Daarnaast spelen ook elementen van Tai Chi en Qi Gong mee in de behandeling.

Je ervaart hoe gemakkelijk, vrij en licht bewegen kan zijn en krijgt een nieuwe lichaams- en beweegervaring. Je kunt je heel ontspannen voelen. Het is een aangename en comfortabele therapievorm, die ook voor mij als therapeut weinig belasting geeft. Er wordt veel gewerkt met het principe ‘gewicht’. Als je spanning loslaat uit te aangespannen delen van je lichaam, komt er voor mij meer voelbaar gewicht in je lichaam. Je ervaart dit zelf ook. Bijvoorbeeld doordat je merkt dat je hele lichaamsoppervlak contact met de zachte tafel maakt. Je kunt je dan makkelijker laten dragen en bewegen. Zonder dat dit tot ínnerlijke slapte leidt! Onderspanning of krachteloosheid wordt namelijk subtiel gestimuleerd. Hierdoor ervaar je meer innerlijke verbondenheid. Dat beweegt een stuk makkelijker en het heeft ook positieve invloed op de nachtrust. Het is heel aandachtig werk en daarmee ook een vorm van lichaamsmeditatie.

Na afloop van de sessie kijken we samen wat je voor jouw alledag kunt doen: kleine makkelijke tussendoor oefeningetjes om het nieuwe ontspannen bewegen zelf verder in te slijpen.